Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Beschieting van Gawege
Gawege ligt vlak bij de Kreekkrakdam het gebied waar de Canadezen en Duitsers behoorlijk lang hebben gestreden. Gawege leek er ondanks de strategische ligging genadig van af te komen. Op de 26 oktober volgde er een hevige artillerie beschieting die aan 5 mensen het leven koste. Johannes Gunter was eerder die dag al door een Canadees schutter gedood toen hij zijn hoofd boven de dijk stak om te kijken waar de Canadezen bleven. 4 mensen vonden de dood toen voor de ingang van de schuilkelder een granaat ontplofte. Ze bloedden alle vier dood zonder dat iemand hen kon helpen.
De Canadezen waren heel erg op hun hoede voor sluipschutters en schoten eerst voordat ze ze zich bekend maakten. Een vrouw , Maatje Dominicus ondervond dit toen ze door een Canadees in haar elleboog werd geschoten. Hij dacht dat het geluid dat hij uit de schuilkeder hoorde komen van een Duitse militair was. Ook Jan Weststrate en Maatje Dominicus raakten tijdes de beschieting gewond.

Tijdens de strijd om Gawege die tegen de avond van de 26e in Canadees voordeel was beslecht kwamen ook een aantal militairen om.