Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Groep Van Beest en van Hattem opgerold na te zijn verraden
Alphons van Beest was de leider van de verzetsgroep die bekend ging onder zijn naam. De groep werd verraden door Isaac Daane een jaargenoot van Van Beest. Daane had NSB sympathieën. Na de capitulatie ging hij bij de politie en had hij hoogstwaarschijnlijk een aandeel in het oprollen van de verzetsorganisaties "leeuwen-garde" en "Oranje voor Nederland". Vervolgens infiltreerde hij in de groep Van Beest en de ontsnappingslijn Niftrik waarmee via België mensen uit Nederland werden vervoerd.

Vlak nadat men binnen de groep van Beest argwaan kreeg begon de SD in maart 1942 met het oppakken uit de groep Van Beest. Al snel werd duidelijk dat Daane hier achter zat. Daane werd geschaduwd en toen hij met een nazi-embleem op zijn jasje het Gestapo kantoor in Rotterdam verliet was duidelijk dat Daane dubbelspel speelde. Daane die niet wist dat hij was ontdekt werd in de eerste week van Augustus meegelokt naar de heide bij Anloo en daar geliquideerd.

Het lichaam werd begraven maar men vergat te controleren of er nog belastend materiaal op zijn lichaam verborgen was. Ze verzuimden Daane's aantekenboekje te vernietigen. Daane's contacten bij de SD waren geïnformeerd over de trip naar Anloo en vonden bij een zoektocht het niet zo heel goed verborgen lichaam. Via het lijstje dat ze op zijn lichaam vonden konden hierdoor nog een aantal verzetsmensen oppakken. Een aantal van hen werd later gefussileerd of naar een concentratiekamp gestuurd.

In de Middelburgse wijk Prooijenspark zijn diverse straten vernoemd naar verzetsmensen uit de groep "Van Beest"