Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Executie Westsluis
Terwijl de Duitsers terugtrekken besluiten een aantal medewerkers van Rijkswaterstaat springstoffen die op de diverse kunstwerken zijn aangebracht te verwijderden. Onder hen waren ondermeer ir. Hoolsema,
ir. Groenewegen, Kruyt, de Brauwer, Klaassen, Herrebout, van Brakel, De Doelder, Goethart, de Bert, Mollevanger, van Brakel. Op de Westsluis troffen ze Sluiswachter Verbruggen en de sluisknechten Doppegieter en Nieuwenhuize. Terwijl ze bezig waren stopte een passerende Duitse officier. Hij opende het vuur op de mannen waarbij hij Ir Hoolsema trof. De mannen sloegen op de vlucht. Een aantal verstopte zich in de buurt van de sluis. ir. Groenewegen werd gevonden en doodgeschoten. Ook De Bert die met handen in de lucht uit zijn schuilplaats kwam werd gedood. Verbrugge en Nieuwenhuize werden ook gevonden en doodgeschoten. Goedhart had zich verstopt en werd niet gevonden. Hij durfde pas na twee dagen uit zijn schuilplaats tevoorschijn te komen.
Op de plaats van de executies werd in opdracht van Koninigin Wilhelmina een monument gebouwd. Dit monument werd in 1950 door Prins Bernhard onthuld.