Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Beschieting colonne 186 Field Regiment Royal Artillerie nabij Kruiningen
Het 186 Field Regiment van de Royal Artillerie was onderdeel van de 52 Lowland Divisie. Ze werden in oktober 1944 aan het front ingezet. Het 186 Fld. Regiment kwam op de 15e van die maand aan in Oostende. Ze verzamelden in het Belgische Petegem. Vervolgens belande ze in Wachtbeke. Het duurde tot de 25e voordat alle materiaal en voorraden aan waren gekomen maar vanaf dat moment werden de troepen die onder bevel stonden van het 2e Canadeese leger in de strijd gebracht.

Op 26 oktober had de 156 Infantery brigade vanaf Ossenisse een amfibische landing op Zuid-Beveland uitgevoerd. De eerste troepen die ter hoogte van Baarland aan land gingen waren het 4e en 5e bataljon RSF (Royal Scots Fusiliers) en No. 6 Cameronians. Op 28 oktober werd het 193 bataljon van de Royal Artillerie in Terneuzen opgesteld om de acties van de Cameronians te ondersteunen. Zij bleven hier tot de 30e oktober

Op 29 oktober vertrok het overgebleven deel van het 186 Field Regiment van de Royal Artillerie richting Zuid-Beveland om vanaf daar de 156 Infanterie brigade te ondersteunen. Terwijl de colonne op de dijken buiten Kruiningen stond opgesteld werd het aangevallen door een niet geidentificeerd vliegtuig. Hierbij verloor men niet alleen stukken geschut en voertuigen maar sneuvelden 2 mannen en raakten er 22 gewond. 3 zwaargewonde militairen overleden later alsnog. Alle gesneuvelde manschappen behoorden tot het 194e battaljon.