Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Bombardement op Biggekerke
Terwijl op 17 september de Luchtlandingen bij Arnhem en Nijmegen van start ging kreeg RAF Bomber Command de opdracht om de kustbatterijen bij Zoutelande, Biggekerke en Vlissingen aan te vallen. Ondanks het feit dat de groep Aalbrecht had aangegeven dat er alleen maar een houten kanon opgesteld stond bij Biggekerke werd dit geschut toch nog aangemerkt als een potentieel doelwit voor Bomber Command.

Eerst markeren een 5 tal mosquito's het doelgebied met markeringsbommen. Vervolgens lieten 28 Lancasters hun 170 ton aan brisantbommen vallen in een strook die vanaf de kust tot aan Biggekerke liep. Eén toestel had problemen met bombarderen en keert terug.

Een paar toestellen mist het doelgebied waardoor er ook bommen op het dorp Biggekerke vallen. Bij de actie komen in totaal 45 burgers om en sneuvelen ook 7 Duitse militairen.

Sommige bronnen geven aan dat dit was om de route richting Arnhem en Nijmegen waar operatie Market Garden op deze dag startte vrij te maken van obstakels. Andere bronnen spreken van een gerichte actie tegen aan de kust opgesteld geschut als voorbereiding op aanval op Walcheren.