Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Voltreffer op Wagenstraat Klundert 12 Middelburgse Evacuees gedood

In 1942 startte de bouw van de Atlantikwal in Zeeland. Dit leidde ertoe dat veel Zeeuwen Walcheren moesten verlaten. Een aantal van hen werd overgebracht naar Brabant. Op 14 augustus 1942 15 inwoners van het Middelburgse rusthuis aan de Branderijmolengang overgebracht naar het Brabantse Klundert.


Ze werden ondergebracht in Villa Maria te Klundert. De bewoners werden goed opgevangen en raakten langzaam ingeburgert. In de herfst van 1944 rukten de geallieerden op in het Zuiden van Nederland. De Duitse troepen raakten in de knel. Ze probeerden de Moerdijkbruggen zo lang mogelijk te behouden. Klundert werd ineens frontlinie. De commandant van de Duitse troepen die in Klundert aankwam koos Villa Maria als onderkomen en zette de bejaarde inwoners op straat. Ze werden elders in Klundert ondergebracht. 12 van hen kwamen terecht in de kelder onder de schilderwerkplaats. De andere 3 kregen elders in Klundert onderdak.


Bij de verovering van Klundert kreeg de kelder van de schilderwerkplaats een voltreffer waarbij de 12 evacuees, die hier de nacht doorbrachten, de dood vonden.