Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Lancaster PB667 crasht net buiten Nieuwdorp

Op 20 maart 1945 stortte net buiten de dorpsring van Nieuwdorp een Britse Lancaster neer. Het toestel was op die fatale dinsdagmorgen opgestegen van de vliegbasis Oakington voor een missie in het Ruhrgebied.


Mogelijk was het toestel boven het doelgebied al geraakt door de Duitse luchtvedediging. Want het volgde niet meer de aangegeven router terug naar Engeland. In plaats van een route over Walcheren koos de piloot voor een route over het nog niet bevrijde Schouwen-Duiveland. Hier werd het toestel door Flak geschut geraakt zodat een terugvlucht naar Engeland uitgesloten was.


Boven de noordzee werd het vliegtuig gedraaid en vlogen ze terug. Via een route die over de Oosterschelde en Goes ging draaide het toestel naar het zuiden waarbij het volgens ooggetuigen Wilhelminadorp en Heinkenszand passeerde. Bij Nieuwdorp verloor het toestel een vleugel en stortte het net buiten de dorpsring neer. Alle bemanningsleden vonden hierbij de dood.


Tijdens saneringswerkzaamheden werden onderdelen van het toestel opgegraven. In het bouwplan met de naam Lancaster hebben de straten namen gekregen die herinneren aan het ongeluk. (de Baconstraat en de Lancasterstraat)


De motor van dit toestel is te bezichtigen bij het Bevrijdingsmuseum. De propellor is onderdeel van een monument dat in 2013 ter nagedachtenis aan de bemanning is opgericht en onthuld in het bijzijn van familie.