Tijdlijn onderwerp informatie
Tijdlijn onderwerp informatie


Explosie AVRE-tank aan de Isabellaweg bij Ijzendijke
Tijdens Operatie “Switchback” werd gebruik gemaakt van allerlei speciale pantservoertuigen van de Britse 79e Pantserdivisie. Deze apparaten stonden bekend onder de naam Hobart Funnies. Naast Churchill-tanks uitgerust met vlammenwerpers (Crocodiles ) en Sherman-tanks omgebouwd tot mijnenruimer (Crabs) en werden AVRE-tanks (Armoured Vehicle Royal Engineers) toegewezen. Een van deze apparaten een omgebouwde Brencarrier was omgevormd tot Conger. Dit was een expirimenteel mijnopruimingsapparaat waarmee men een met nitroclycerine gevulde slang over een mijnenveld schoot. De slang werd opgeblazen waardoor er een pad door het mijnenveld werd gecreëerd.

Omstreeks 1 uur in de middag ging het verschrikkelijk mis. Waarschijnlijk is er tijdens het vullen van de slang iets misgelopen met het gevolg dat de tankwagen die gevuld was met meer dan een ton nitroglycerine ontplofte.

De boerderij aan de Isabellaweg waar het gebeurde en een aantal voertuigen werden hierbij volledig vernield. Er waren vele doden gewonden en vermisten. In de volgende dagen stierven er nog een aantal militairen in het hospitaal van Antwerpen aan hun verwondingen.

284 Armoured Assault Squadron 27 gedood en 9 vermist;
Royal Canadian Army service Corps 10 gedood en 7 vermist;
‘A’ Troop 85 Battaljon, 11th Essex Medium Regiment - 3 gedood;
Royal Electrical and Mechanical Engineers (REME) - 1 gedood.

In totaal telt onze lijst slachtoffers 41 militairen waardoor ik er vanuit ga dat de vermisten reeds bij de gesneuvelden zijn opgeteld.

2 dochters van dhr Dobbelaere de eigenaar van de boerderij raakten gewond tijdens deze explosie. Tijdens het ongeluk verloren geen burgers het leven. De 284e Pantsergeniecompagnie, een aanvals tankeenheid van de 79e Pantserdivisie verloor meer dan de helft van haar manschappen.